Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Vegetarmat sparer vannressurser

Nye utregninger av vannforbruk på ulike matvarer viser at grønnsaker og rotfrukter krever 300-400 liter/ kg, soyabønner 2100 liter/ kilo og belgvekster 4000 liter/ kg. Av kjøtt krever kyllingkjøtt 4300 liter/ kg, grisekjøtt krever 6000 liter/ kg og storfekjøtt 15 000 liter/ kg.

vann

Regner man i kalorier, krever storfekjøtt tyve ganger så mye vann per kalori som korn eller poteter, og regner man per gram protein er de ulike kjøttproduktene mellom 1,5 til 6 ganger så vannforbrukende som belgvekster.2)

Svenske forskere spår at vannknappheten i verden vil bli et av fremtidens største problemer, og vil ha “vannforbruksmerking” av matvarer, slik at folk kan oppfordres til å velge bort vannforbrukende matvarer som kjøtt.3)

“Kjøtt er sløsing med vannressurser og bidrar til å skape store mengder drivhusgasser, det legger et enormt press på verdens ressurser. En vegetarisk diett er bedre.”

Lord Stern of Brentford, topp-politiker i klimaspørsmål og tidligere sjefsøkonom for Verdensbanken1)

Kilder:

1) Pagnamenta R: Climate chief Lord Stern: give up meat to save the planet. The Times, 27.10.2009; 2) Aldridge og Schlubach: Water Requirements for Food Production. UCCE, 1978; Mekonnen MM og Hoekstra AY: The green, blue and grey water foot print of farm animals and animal products Main Report. Twente Water Centre, University of Twente, 2010; 3) Anders Betrell ved Stockholm International Water Institute på www.svt.se i ”Bristen på rent vatten hotar matproduktionen”, 07.04.2007;